Γιώργος Μιρμίγκης

Μέχρι τα μέσα της εφηβείας μου μεγάλωσα στην Γερμανία. Στην Ελλάδα τελείωσα τα σχολικά μου χρόνια στην Κατερίνη. Φοίτησα Ψυχολογία στην Θεσσαλονίκη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Εκπαιδεύτηκα στην Συστημική Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική στο Κέντρο Συστημικής Μελέτης και Θεραπείας Θεσσαλονίκης. Οι σπουδές μου συνεχίστηκαν στον τομέα της επικοινωνίας στο μεταπτυχιακό Msc “Επικοινωνία της Επιστήμης” στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. 

Το 2015 μέχρι το 2018 εργάστηκα εθελοντικά στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Κατερίνης, στο τμήμα Παιδιών, Εφήβων και Ενηλίκων πράττοντας κλινική εργασία στον χώρο του κέντρου και στους ψυχιατρικούς ξενώνες του προγράμματος “Ψυχαργώς” της Κατερίνης. Με ιδιαίτερη έμφαση σε νέους ανθρώπους, παιδιά και εφήβους και ανθρώπους με χρόνιες διαγνώσεις εντός των κοινοτικών ιδρυμάτων. 

Το 2016 ξεκίνησα να εργάζομαι με ανθρώπους προσφυγικής καταγωγής σε διάφορα προγράμματα του ΕΣΤΙΑ της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Περιχώρησις”. Παρέχοντας συμβουλευτικές και ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες σε οικογενειακές, ατομικά και σε ομάδες. Καθ’ όλη την διάρκεια της εργασίας μου στην προσφυγική κρίση ήρθα αντιμέτωπος με ανθρώπους που υπήρξαν θύματα βασανιστήριου. Το 2018 ξεκίνησα να εργάζομαι σε “Ξενώνα Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων Ασυνόδευτων Ανηλίκων” στον Πολύγυρο Χαλκιδικής με τον “Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης”. Παρέχοντας ατομικές και ομαδικές συμβουλευτικές συναντήσεις σε εφήβους. Στόχος του προγράμματος ήταν η ενταξιακή δράση των νεαρών στην τοπική κοινότητα. Το 2020 μεταφέρθηκα στην “Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων στην Κάτω Μηλιά”, περιοχή της Κατερίνης. Στον χώρο αυτό εργάστηκα με την προσφυγική κοινότητα της δομής σε κοινοτικό επίπεδο, την διασύνδεση της με την τοπική κοινότητα, τον εκδημοκρατισμό των λειτουργιών της δομής και με την εμψύχωση των προσφύγων κατά την δύσκολη διαδικασία της ένταξης. 

Το 2020 ξεκίνησα ιδιωτικό γραφείο στην Θεσσαλονίκη. Στον χώρο αυτόν παρέχονται υπηρεσίες συμβουλευτικής και θεραπείας οικογενειών, γονέων, παιδιών και εφήβων, ζευγαριών και ατομικές συνεδρίες. Το σχήμα της συμβουλευτικής ή θεραπείας συμφωνείται από κοινού με τους ανθρώπους ενώ πραγματοποιούνται και άλλα σχήματα συν – θεραπείας/συμβουλευτικής με αυταδέλφισσες/ους. 

Από το 2016 είμαι ενεργό μέλος του συλλόγου “Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα στον χώρο της ψυχικής υγείας” στην Θεσσαλονίκη όπου συντονίζω την ομάδα αυτοβοήθειας “Σεμινάριο πάνω στην Ψύχωση”. Είμαι εκπαιδευτής στο διετές πρόγραμμα σπουδών “Συνομιλία με την Ψύχωση – Συνοδεία προς την Ανάρρωση” του συλλόγου από το 2018. Επίσης, αποτελώ τακτικό μέλος της Συστημικής Εταιρίας Βορείου Ελλάδος.